Toekomstperspectief Jeugdvoetbal? - Jeugdvoetbal "FC Onderbouw"

Toekomstperspectief Jeugdvoetbal?

Toekomstperspectief Jeugdvoetbal?

Knvb-Voetbal_logo.png

11-06-2020
De laatste jaren kampt de Knvb met een leegloop bij haar jongste leden in de leeftijdscategorie van 7 t/m 13 jaar. Vanuit de Zeister bossen is men tot de slotsom gekomen dat deze teloorgang mede wordt veroorzaakt door beperkt niveau jeugdtrainers, eenzijdige oefenstof, beperkte trainingsfaciliteiten en te weinig ontwikkelingsmogelijkheden voor jonge kinderen. Maar ook het algehele voetbalniveau brokkelt af. Mijn inziens is de Knvb zelf hoofdelijk verantwoordelijk voor deze teloorgang. En hoe!

Voorbeeld 1 > Leermethode
Met stip op 1; de grootste miskleun van de Knvb om de Wiel Coerver Leermethode niet te omarmen. Zijn visie werd schaamteloos van tafel gegooid, maar wel handig opgeraapt bij de voetballanden om ons heen en buiten Europa, om deze oefenstof van jongs af aan deskundig te implementeren binnen de jeugdopleiding. En met wereldsucces! De grootste voetbalsterren over de hele wereld, Messie en Ronaldo, maar ook Cruijff en van Hanegem, zijn lyrisch omtrent deze leermethode. Behalve in Zeist. Daar hanteren zij hun voetbalvisie.
  
Tijdens de vele Knvb cursussen en bijeenkomsten, heb ik tot in den treure de Coerver visie onder de aandacht gebracht. En echt, op slechts één Knvb docent na, legden zij allen hun hand op het Knvb logo en spraken de woorden; “mag het van mijn werkgever niet zeggen, maar de Coerver methode is voor jonge kinderen onmisbaar voor het leerproces!”

Wiel-Coerver.jpg

Voorbeeld 2 > Niveau Pupillenopleiding
Zo’n vijfentwintig jaar geleden begon ik als vader, op verzoek van de club, om het team van mijn toenmalige zesjarige zoontje te trainen. Als redelijk goed voetballer was ik van mening dat wel even te doen. Een complete misvatting, want wil je dat goed doen, moet je echt wel uit een ander vaatje tappen. Wat in de praktijd dan ook direct werd bevestigd. Bij de club was geen ondersteuning beschikbaar, dus op eigen kosten mijn eerste opleiding gevolgd.
Welke? Uiteraard die van Wiel Coerver. Fenomenaal. In eerste instantie de kinderen “geïsoleerd” de basis vaardigheden eigen laten worden, bewaken kwaliteit van de uitvoering, vervolgens met weerstand en nadien het tempo opschroeven. Dit centraal in de 1vs1 oefenvormen, maar ook tijdens de 2vs2, 3vs3 en 4vs4 partijvorm, alsmede de overtal varianten en afwerkvormen.

Uit nieuwsgierigheid en uit eigen portefeuille de Knvb pupillenopleiding gevolgd. Het meest komisch was dat desbetreffend Knvb docent - een geweldige vent! - tijdens de allereerste bijeenkomst al uiterst positief sprak over Wiel Coerver en tijdens ons eerste praktijkgedeelte juist die Coerver oefenstof liet uitvoeren. Weliswaar niet conform de Zeister visie, maar een docent met visie! Desalniettemin een nuttig uitstapje.

Voorbeeld 3 > Niveau Pupillentrainers
De Knvb had een kwart eeuw geleden de amateurverenigingen bewuster moeten maken van het essentiële belang van een goede ontwikkeling van de basisvaardigheden voor de jongste kinderen. Om trainers bij de onderbouw beter te ondersteunen bij het geven van trainingen. De eisen aan een training, methodisch/didactisch handelen, in combinatie met de juiste oefenstof van 6-12 jarigen. De kwaliteit van de basisvaardigheden is het eerste vereiste richting het profvoetbal.
 
In plaats daarvan stond ruim 90% goedwillende vaders, moeders en oudere jeugdspelers voor de groep, met beperkte tot zeer beperkte kennis van zaken. Deze fantastische vrijwilligers werd vooral in het diepe gegooid met een zak met ballen, wat hesjes en hoedjes, de laatste jaren met een trainingsappje, en verder, heel veel succes! 

Dit heeft tot op de dag van vandaag mede toe geresulteerd dat jaarlijks scheepsladingen talentjes overboord wordt geflikkerd omdat zij simpelweg niet die ideale ondersteuning krijgt voorgeschoteld. Wel hebben veel verenigingen in dit laatste decennia geïnvesteerd aan het niveau bij de onderbouw, met bekwame trainers voor de selecties, maar het gros van de kinderen moet het vooralsnog doen met de goedwillende ouder en is bij voorbaat kansloos om überhaupt aan te haken bij een selectieteam.

PraatjePlaatjeDaadjevoetbaltrainingen.jpg

Voorbeeld 4 > Het Speelveld
Een half veld, 7 tegen 7, voor de jongste leeftijdsgroepen was dit een kwart eeuw terug al een doorn in mijn voetbaloog. Gigantisch grote ruimtes, en voor die smurfen nauwelijks te belopen, kinderen die op eigen helft bleven staan, nauwelijks betrokken bij het aanvalsgedeelte en andersom. Ook dit item heb ik tijdens de vele Knvb bijeenkomsten dikwijls onder de aandacht gebracht. Maar nee, de Zeister visie, voetballen op een haf veld, bleef heilig!

Dus zelf schakelen. Op de club, inmiddels al een jaartje of twintig geleden, hadden we een heel veld omgeturnd tot 3 speelveldjes 7vs7, waardoor het al enigszins qua afstanden iets acceptabeler voor al die jonge kinderen werd. Kwamen vaker aan de bal, wat sowieso tot meer spelvreugde leidde. Al was dit nog lang niet ideaal. Gaandeweg de jaren hebben we langs de dijk zelfs twee nog kleinere veldjes voor het competitievoetbal aangelegd. Niet veel later, op een knvb symposium, sprak een Knvb afgevaardigde uiterst positief over de kleinere veldjes bij mijn voetbalclubje uit Wijk bij Duurstede. 

Zo’n 15 jaar later kwamen de Zeister visionairs uit hun winterslaap en lanceerde in het conceptplan “winnaars van morgen” een geniaal idee. Om het speelveld voor de jongste jeugd aan te passen. Briljant! Natuurlijk levert dit op alle fronten een fantastische bijdrage. Tot die slotsom kwamen wij eenvoudige voetbalboeren twee decennia terug al.        


Voorbeeld 5 > Competitie Indelingen
Tot ergernis van veel voetbalverenigingen waren de najaar en voorjaarcompetitie indelingen van de Knvb. Dit met gigantisch grote niveauverschillen en gigantisch grote uitslagen tot gevolg. Eerlijkheidshalve moet ik wel toegeven dat de indelingen vanuit Zeist bijna ondoenbaar was. Waarom? Alle clubs moeten, tot op de dag van vandaag, zelf al hun teams op waarde inschatten en per team die voorkeursklasse aan de Knvb doorgeven. Niet te doen.
Met name de dorpsclubs lieten doelbewust hun teams op een lager niveau voetballen zodat zij veel wonnen (dubbele cijfers, totaal geen bijdrage aan het leerproces) en aan het einde van de rit met de kampioenskar door het gehucht trokken. Bovendien hebben de jonge kinderen van die monsteruitslagen geen flikker geleerd, maar ook de tegenstanders niet! Wel klopten die club beleidsbepalers zichzelf op de borst hoe goed ze het wel niet voor elkaar hadden. Stumperds!

 f-pupillen-alleenmaaruitblinkers.jpg

Voorbeeld 6 > Competitie Niveau vs ontwikkeling
Tegelijkertijd bestond bv de F-competitie uit O8 en O9 jarigen gezamenlijk, waardoor de jongste kinderen het met name op fysiek vlak aflegden en hun ontwikkeling nou niet bepaald bevorderde. Bovendien hadden veel kleine clubs en dorpsverenigingen dispensatiespelers binnen hun gelederen en waren die kinderen nog een jaar ouder.    
Met regelmaat heb ik aangekaart om de teams van de kleine en dorpsverenigingen bij elkaar in de competitie te delen en de teams van de grotere amateurverenigingen aan elkaar te koppelen. Zo kreeg je al op voorhand een betere verdeling. Die oproep belandde netjes in de prullenbak. Ook mijn meerdere verzoeken om de prestaties, klassering competitie en klassenniveau, van elk jeugdteam mee te nemen naar het volgende seizoen, verdween door de Knvb papierversnipperaar. Terwijl dit nou juist exact het eerlijke niveau van elk team weergeeft. Een betere bevestiging kan je niet krijgen.

mickey-mouse-competitie.jpg

Teloorgang Nederlands Voetbal
Met het glorievoetbal uit de vorige eeuw nog op ons netvlies, takelde ons poldervoetbal de laatste twintig jaar stapsgewijs af. Zowel op nationaal niveau als buiten de landsgrenzen. Zo spraken velen over de Mickey Mouse Eredivisie en over de competitie van de lamme en de blinde. Onze Eredivisie is zover afgegleden dat zelfs de basisvaardigheden uiterst rampzalig wordt uitgevoerd, zoals de passing en balaannames. Veel te weinig spelers met persoonlijke acties dat daadwerkelijk rendement heeft, het inspiratieloos voetbal, balletje breed en terug de boventoon voert en dit alles in een slaapverwekkend tempo. Wat een armoede.

Dit resulteerde eind 2014 in een congres met een groot scala deskundigen om ons voetbal te herijken. Vanaf die periode lieten experts uit binnen en buitenland hun visie schijnen op ons voetbalklimaat om deze toekomstbestendig te maken. Na een jaar lang onderzoeken, vergelijken, discussiëren en analyseren leidde dit tot een plan met een aantal zeer concrete aanbevelingen. Deze aanbevelingen moet de komende jaren leiden tot een continue doorstroming van talenten met als primaire doel een versterking van de positie van het Nederlandse clubvoetbal en de nationale selecties. Zo snel mogelijk terug naar de plaats waar de Knvb wil zijn: bij de absolute top! 

Knvb.winnaarsvanmorgen.jpg

De Onderbouw > de Basis richting Profvoetbal

Vooropgesteld, deze vijf aanpassingen zijn fantastisch;
* competitie per leeftijdsjaar
* kleinere speelvelden
* minder aantal spelers
* aangepaste spelregels
* 4 fasen competitie
    


Winnaarsmentaliteit > Uitslagen en Standen
Voor en tegenstanders buigen zich over het feit dat de uitslagen en standen bij de onderbouw visueel zijn geschrapt. Toen desbetreffende Knvb beleidsbepaler deze opzet wilde doorvoeren tot en met O12 kreeg hij volkomen terecht de wind van voren. Met name uit het betaalde voetbal. Zijn motivatie, dat uitslagen en standen bij de jongste jeugd niet speelt, geeft al aan dat hij van een andere planeet komt. Gezien alle commotie is zijn voorgenomen verandering vooralsnog bevroren.

Toekomstperspectief?
Het ledenaantal loopt stapsgewijs bij de onderbouw terug en ik vrees dat mede vanwege het corona dit in een rap tempo gaat versnellen. Tevens constateer ik, in vergelijking met de laatste drie seizoenen, dat het leeuwendeel van de verenigingen in onze regio aanzienlijk minder jeugdteams in de onderbouw heeft ondergebracht, met alle consequenties voor de lange termijn.

Echter ook het niveau van de trainingen bij de breedteteams in de onderbouw gaat een belangrijke rol van betekenis in deze ledendaling spelen. Maar goed, dat wist men in Zeist een kwart eeuw geleden ook al, dat scheepsladingen talentjes niet die beoogde trainingen krijgt voorgeschoteld. Die afrekening vindt al even plaats en is vooralsnog niet gestopt.

Knvb en de voetbalverenigingen zullen alles uit de kast moeten halen om de jongste jeugd te motiveren om te blijven voetballen. En dat zal nog een knappe uitdaging worden. Zo verwacht ikzelf dat ons voetballandschap over een jaartje of 10 er toch echt anders uitziet. Sowieso minder clubs alsmede aanzienlijk minder jeugdleden. De Knvb en haar clubleden zijn aan zet!   

Ruim een jaar later de eerste desastreuze gevolgen > Klik Hier

Ondersteuning Knvb > Klik Hier
 

 

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!